Skip links

Gratis offerte aanvragen

  Bedrijf of particulier?

  Elektrische boiler

  Elektrische boiler

  Elektrische boilers zijn handige apparaten waarmee je het sanitaire water in huis verwarmt

  Elektrische boilers zijn handige apparaten waarmee je het sanitaire water in huis verwarmt. Ze kunnen nagenoeg overal geïnstalleerd worden en zijn niet al te duur in aanschaf. Lees hier meer over werking, voor-en nadelen en prijzen van een elektrische boiler.

  Hoe werkt een elektrische boiler?

  Een elektrische boiler bestaat uit een geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. In het vat zit een elektrische warmtespiraal gemonteerd die het water tot een ingestelde temperatuur opwarmt.

  Het water wordt door de boiler constant op temperatuur gehouden zodat je altijd kunt beschikken over warm water. Wel kan het zo zijn dat als je in één keer erg veel warm water gebruikt, de voorraad warm water in de boiler op is. De boiler heeft dan enige tijd nodig om het water weer op temperatuur te brengen. Bij het kiezen van een boiler is het dan ook van belang dat je de juiste capaciteit boiler kiest.

  Kies voor een elektrische boiler

  Veel mensen kiezen voor elektrische warmwaterboilers omdat ze makkelijk te installeren zijn en je enkel een elektriciteitsaansluiting nodig hebt. Je hoeft ook niet te voorzien in een rookgasafvoer en hebt er doorgaans weinig onderhoud aan. Warm water boilers die elektrisch werken, worden vaak gebruikt in huizen of buitenverblijven waar men niet beschikt over een gasaansluiting.

  Hoeveel verbruikt een elektrische boiler

  Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig. Bij een elektriciteitsprijs van gemiddeld € 0,22 per kWh kost je dat zo’n € 440 per jaar.

  Voordelen van een elektrische boiler

  Veelgestelde vragen over elektrische boilers

  Voor elektrische boilers is onderhoud niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Je volgt daarbij best de aanbevelingen van de fabrikant op. Dankzij een boiler onderhoud kunnen defecten, kalkvorming en andere problemen tijdig opgespoord worden en blijft je elektrische waterboiler optimaal werken. Zo vermijd je rendementsverlies en hogere verbruikskosten.

  Een elektrische boiler heeft een minimale levensduur van ongeveer 15 jaar. De effectieve levensduur is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit, het onderhoud, …Bij oude boilers neemt het rendement af en nemen de verbruikskosten toe. Heeft je elektrische boilers voor warm water dus al wat jaren op de teller staan, dan kan het interessant zijn om hem te vervangen. De nieuwste generatie elektrische warm water boilers zijn bovendien zuiniger en standaard voorzien van hoogwaardige isolatie.

  Bij gebruik van onze website ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.